Prime of zoom?

Jarenlang heb ik stuivertje gewisseld tussen zoom- en primelenzen. Met als uiteindelijk resultaat dat ik van beide volledige sets in mijn bezit heb. Voor elke reportage pak ik eigenlijk een specifieke set lenzen mee. Mijn favoriete setup zijn de primelenzen: 35mm, 85mm en 135mm. Ik hou er van om (bijna) ‘vol open’ te schieten en heb het liefst lenzen die vanaf het grootste diafragma al top beeld opleveren. 


Single lens solution

Bij een familiereportage gebruik ik vaak alleen de 85mm/1.4 Je bent dan niet al te ver weg van je onderwerp (de familie) en kunt zodoende dan nog redelijk met elkaar communiceren. Bij grotere groepen pak ik dan F2.0 tot F2.8 Doordat je verder af staat heb je dan bijna altijd voldoende scherptediepte om de hele groep scherp op de foto te krijgen. Bij een loveshoot pak ik vaak alleen de 135mm/1.8 Dit is mijn favoriete lens vanwege het dromerige beeld dat deze lens creëert. Het voordeel van één lens en één camera is dat ik mij lekker kan concentreren op de familie of het koppel en dat ik niet al te veel met de techniek bezig ben. 

Reportage huwelijk

Bij een bruidsreportage gebruik ik de 135mm voor portretten naast de reportage (waar ik samen met het bruidspaar op pad ga)  ook tijdens de ceremonie, maar ook bij een receptie of diner. Zo kun je van een afstandje mooie beelden vastleggen. De 85mm is voor allround gebruik gedurende de hele dag, vaak in combinatie met een 35mm of, als er minder tijd is in het programma van de dag, een 24-70. 


Canon of Sony of...

Ik heb bijna vijftien jaar gefotografeerd met Canon. Tot ik op uitnodiging van Sony de A7iii heb geprobeerd. Met name de super goede autofocus heeft mij doen besluiten om de overstap te maken. Ik gebruik uitsluitend Sony lenzen en voornamelijk die uit de professionele GM lijn.